Biowarmtecentrale

Biowarmtecentrale De Purmer

Stand van zaken

In 2018 werd 18 miljard kilowattuur (kWh) aan groene stroom opgewekt uit wind, zon, biomassa en waterkracht. Dat komt overeen met het jaarlijks gemiddeld verbruik van 4,5 miljoen huishoudens. 15 procent van het totale elektriciteitsverbruik is groen. De meeste groene stroom, meer dan de helft, komt nog altijd van windmolens. Biomassa is de grootste bron van hernieuwbare energie met een aandeel van 61%.

Bron: CBS en NOS

Staatsbosbeheer zoekt met haar partners naar manieren om biomassa zo efficiënt en duurzaam mogelijk te gebruiken. Eén van deze partners is Stadsverwarming Purmerend (SVP). Biowarmtecentrale De Purmer wordt gestookt op houtsnippers die afkomstig zijn van de terreinen van Staatsbosbeheer.

Met de centrale, geopend in 2015, voorziet Stadsverwarming Purmerend haar 25.000 klanten voor 80% van groene warmte.

Daarmee zijn zij het meest duurzame warmtebedrijf van Nederland. De warmte wordt geproduceerd met behulp van de biowarmtecentrale en twee hulpwarmtecentrales.

Bron: staatsbosbeheer.nl/Zakendoen/inspirerende-voorbeelden/biowarmtecentrale-de-purmer

In 2010 werd er gestart met het ontwerpen van de installatie, toen de ideeën van de energietransitie nog maar net geboren waren. Inspiratie werd gehaald uit Denemarken. Daar werkte ze al met vergelijkbare installaties.

Voor het stoken van de Purmer zijn 100.000 ton houtsnippers per jaar nodig. 4.000 vrachtwagens rijden over de terreinen om de snippers te vervoeren. 

De kap van bomen is onderdeel van het beheer van de bossen. Van het rondhout worden producten gemaakt, zoals planken en balken. Niet al het hout is geschikt om producten van te maken.

Van dit energiehout worden de houtsnippers gemaakt. Voor de levering werkt Staatsbosbeheer samen met andere terreinbeheerders. Er wordt nooit meer geoogst dan gekapt en het hout is voorzien van het FSC-keurmerk.

Bron: staatsbosbeheer.nl/Zakendoen/inspirerende-voorbeelden/biowarmtecentrale-de-purmer

Biomassa is in de categorie hernieuwbare energie tegelijkertijd ook de meest ingewikkelde om op een effectieve manier toe te passen.

Hout dat gebruikt wordt als biomassa mag volgens het akkoord dat gesloten is met energiebedrijven slechts het bijproduct zijn van een andere houtindustrie en niet speciaal daarvoor gekapt zijn.

Dit heeft te maken met de eis om de koolstofkringloop intact te houden door herplanting van de gebruikte massa. Palmolie als grondstof, bijvoorbeeld, is relatief inefficiënt ten opzichte van het regenwoud dat gekapt moet worden om plaats te maken voor de verbouwing van palmolie

Bron: diverse websites, CBS en overheid